Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

B. Nikodéma 4477/11
708 00 Ostrava
tel: +420 777 861 708
napište nám
IČO 03816028
Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku

10. 12. 2017

Domácí sýr panýr

 

Na asi 150 g až 180 g sýra:

  • 1 litr kvalitního plnotučného nehomogenizovaného mléka (čím kvalitnější, tím více sýra získáte)
  • 4 až 6 polévkových lžic citrónové šťávy

 

Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile mléko začne pěnit, nalijte do něj citrónovou šťávu a míchejte. Mléko se začne srážet, vařte na mírném ohni asi 2 až 4 minuty. Poté odstavte asi na 10 minut a nechte odpočívat. Přes nějakou látku, např. utěrku, a síto do nějakého vyššího hrnce oddělte hrudky a syrovátku. Chvíli můžete nechat vychladnout. Obsah utěrky můžete propláchnout pod tekoucí vodou, abyste smyli citrónovou chuť, ale není nutné. Pokud chcete sýr ochucený, v tomto kroku můžete přidat sůl nebo bylinky nebo obojí. Pak utěrku stočte, utáhněte a vytlačte zbylou syrovátku/vodu, vytvarujte do požadovaného tvaru a nechte zatížit něčím těžkým, např. hrncem s vodou. Nechte odležet nejméně 30 minut, ale pro pevnější sýr, který půjde krájet, nechte alespoň hodinu, i více.