Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

B. Nikodéma 4477/11
708 00 Ostrava
tel: +420 777 861 708
napište nám
IČO 03816028
Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku

08. 01. 2018

Indické cizrnovo mandlové či mandlovo cizrnové kuličky/Besan badam ladoo

Poměry ingrediencí závisí na tom, zda chceme kuličky více "cizrnové", či mandlové nebo mandlovo kokosové. Indové dávají převahu cizrnové mouky, našinec ale nemusí být na takovou chuť zvyklý, já proto dělávám kuličky více mandlové. Navíc jsou pravé indické ladoo poměrně mastné, takže já zvýšeným poměrem mandlí a přidáním kokosu redukuji i obsah tuku.

 

Pozn. 1 hrnek = 250 ml

 

Ingredience:

Tuk (olej, ghee) – 3/4 hrnku,

Cizrnová mouka – 1 hrnek,

Jemně pomleté mandle (nejlépe na moučku) – ½ hrnku (u originálního receptu) až 2 hrnky,

Strouhaný kokos – nemusí být, případně podle preferencí může být od 1/2 hrnku až po 2 hrnky,

Sladidlo (třtinový cukr, med…) – podle chuti, já sladím méně, takže dávám asi od 10 do 20 % celkové váhy hmoty, což je asi od 60 do 120 g za předpokladu, že dáme od každé sypké ingredience 1 hrnek (med sladí více, tudíž stačí méně),

případně trocha vlažné vody pro případ, že budeme potřebovat hmotu poředit.

 

Postup:

Do hrnce si dáme rozpálit olej, na kterém na 5 - 10 minut dáme opražit cizrnovou mouku, abychom se zbavili její syrové chuti a vůně. Průběžně mícháme – cizrnová mouka má tendenci připalovat se a hořknout. V míse smícháme ostatní ingredience a pokud možno ještě teplou opraženou cizrnovou mouku a vypracujeme v rukách. Podle potřeby přilijeme troche teplé vody, pokud je těsto příliš sypké, ale raději po lžících, ať těsto není příliš mokré. Indové nedávají vodu vůbec, jelikož dostatečně drží pohromadě díky velkému množství tuku. Jakmile těsto po zmáčknutí v dlaních drží pohromadě, vytvarujeme postupně těsto do kuliček (musíme pracovat rychle s teplou hmotou, jinak má hmota tendenci rozpadat se v rukách) a dáme ztuhnout na chvíli do lednice. Takto připravené kuličky vydrží v lednici několik dní až cca týden, i více, v závislosti na tom, kolik jsme použili cukru či medu (fungují jako konzervanty), případně podle toho, jaký druh sladidla jsme použili (např. přírodní sirupy, jako jsou javorový nebo sirup z agáve nepůsobí tolik jako konzervant a sladkosti s nimi se kazí rychleji).


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ