Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

B. Nikodéma 4477/11
708 00 Ostrava
tel: +420 777 861 708
napište nám
IČO 03816028
Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku

08. 01. 2018

Indický snack pakora

Pakory se mohou dělat z různých surovin, nejčastěji se však používá zelenina, jako je cibule, paprika, květák, lilek nebo také brambory, někdy i sýr panýr a chléb. Já mám tento snack nejraději právě proto, že mohu z obyčejné zeleniny vykouzlit zdravější dobrotu. Zelenina se dává syrová, nakrájená na kousky nebo kolečka. Dochucuje se pak celou řadou kombinací, záleží jen na vás, jaké chutě preferujete, chce to trochu experimentovat. A to je na tomto snacku to nejelepší. Ať už pakory uděláte jakkoliv, nezkazíte je a vždy s novým experimentem získáte novou chuť. Základ na pakory je postaven pouze na cizrnové mouce, vodě a ingrediencí, které budete obalovat. Mohou se pak podávat jen tak na sucho, nebo s různými omáčkami, ať už s kečupem, nebo indickými čatní.

 

Na asi 2 až 4 porce snacku

Ingredience:

Cizrnová mouka - asi 6 lžic,

Zeleninu, např. 2 cibule nakrájené na kolečka, 2 menší papriky nakrájené na krychličky, růžičky květáku rozkrojené podélně, lilek nakrájený na kolečka,

různé koření na dochucení v poměrech a množství dle chuti, např. kurkuma - 1 lžička, čili - 1/3 lžičky, asafoetida - špetka, může být i mletý koriandr nebo mletý římský kmín,

mohou být i bylinky, např. listy koriandru, pískavice/kasoori methi, někdo dává listy máty, na jihu Indie kari listy

trocha vody,

olej nebo ghee,

sůl dle chuti.

 

Postup

Nakrájenou zeleninu si můžeme nachvíli dopředu naložit do soli a koření a mezitím si připravíme těstíčko z cizrnové mouky a trochy vody. V misce smícháme cizrnovou mouku, sůl, koření, případně i bylinky, přidáme vodu a vyšleháme do hladkého hustšího těstíčka. Do něj pak vložíme kousky zeleniny a pořádně v těstíčku obalíme. Na pánev si rozpálíme větší množství tuku a na něj naklademe obalené kousky zeleniny. Zelenina nemusí být příliš okapaná od těstíčka, dokonce pokud vám trochu těstíčka na pánev ukápne, vůbec nevadí, vytvoří vám to tak různé tvary. Na každé straně osmažíme do zlatova, několik minut každá strana. Pozor na připálení. Cizrnová mouka má tendenci při připálení hořknout.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ