Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

B. Nikodéma 4477/11
708 00 Ostrava
tel: +420 777 861 708
napište nám
IČO 03816028
Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku

24. 05. 2019

Polévka rasam

Ingredience na 2 – 3 porce:

rajčata (nakrájená na drobné kostky nebo rozmixovaná na pyré) – 3 středně velká rajčata,

česnek – 4 stroužky,

kari lístky – 1 velký čerstvý nebo několik úlomku sušených lístků,

kurkuma – ½ lžičky,

asafoetida/čertovo lejno – špetku,

čili (papričku nebo prášek) – ¼ lžičky,

hořčičné semínko (černé nebo hnědé) – 1 lžíce,

římský kmín – ½ lžičky,

koriandr listy – dle chuti,

šťávu z tamarindu (můžeme nahradit citronovou šťávou, jen s tím rozdílem, že tamarind polévku zajímavě dochutí) – 1 lžičku,

rasam prášek – 2 lžičky

tuk (olej, přepuštěné máslo) – 2 lžíce,

sůl – dle chuti,

cukr (bílý, třtinový, palmový) – dle chuti, nemusí být, pokud chceme mít polévku zdravější,

voda – dle toho, jak chceme mít polévku hustou nebo řídkou 1 až 2 hrnky.

 

Ingredience na rasam prášek:

římský kmín – 1 lžička,

semínka pískavice – ¼ lžičky,

semínka koriandru – 1 a ½ lžíce,

pepř celý – ½ lžičky,

čili papričky sušené nebo drcené – ½ lžičky,

cizrna půlená/chana dal nebo půlený hrách nebo obojí v poměru 50 na 50 – 1 a ½ lžíce.

 

Postup přípravy rasam prášku:

Půlenou cezrnu nebo hrách očistíme – buď propláchnutím a vysušením nebo promnutím v čisté utěrce. Rozpálíme pánev a postupně přidáváme cizrnu nebo hrách, římský kmín a další ingredience. Restujeme nasucho, dokud koření nepustí aroma, což může trvat asi 5 min. Poté dáme do mixéru nebo robota a rozmixujeme na co nejjemnější prášek.

 

Postup přípravy polévky:

V hrnci rozpálíme tuk, přidáme hořčičné semínku a po chvíli římský kmín. Restujeme, dokud hořčičné semínky nezačne lupat a římský kmín nepustí aroma. Přidáme čili papričku, hing a kari lístky, restujeme minutu. Pak přidáme utřený česnek, kurkumu a pokud dáváme čili prášek, tak v tuto chvíli i čili prášek. Hned na to přidáme rasam prášek a rajčata, osolíme a restujeme, dokud rajčata dobře nezměknou, což trvá obvykle 2 až 5 min.v závislosti na tom, jak tvrdá rajčata jsou. Přilijeme vodu a vaříme několik dalších minut. Můžeme dosladit, přidáme tamarind či citronovou šťávu a pokud máme rádi hladší polévku, můžeme ještě trochu pomixovat ručním mixérem. Minutu před koncem přidáme koriandr lístky. Polévku podáváme buď samotnou nebo s rýží.