Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

B. Nikodéma 4477/11
708 00 Ostrava
tel: +420 777 861 708
napište nám
IČO 03816028
Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku

05. 12. 2019

Potato masala - brambory na tzv. masala dosu

Ingredience na 3 až 4 porce:

Brambory nakrájené na středně velké kostky – 3 středně velké,

Cibule nakrájená na proužky – 1 menší,

Zázvor nakrájený na velmi malé kousky nebo strouhaný – 1 lžička,

Čerstvá čili paprička – dle preferencí pálivosti ½ až 2 papričky, pokud nemáme, můžeme nahradit sušeným čili nebo čili semínky,

 

Kari listy – 1 velký nebo několik malých sušených,

Hořčičné semínko hnědé nebo černé – ½ lžičky,

Římský kmín – ¼ lžičky,

 

Půlená cizrna (chana dal) – 1 lžička,

Bílá čočka (urad dal) – 1 lžička (obě luštěniny je třeba očistit, buď nasucho do čisté utěrky, nebo propláchnout vodou a dopředu dát trochu vysušit),

 

Kurkuma – ¼ lžičky,

Asafetida/hing – špetka,

Listy koriandru – dle chutí a preferencí,

Sůl – dle chuti,

Olej – 2 lžíce.

 

Postup:

Nejdříve v mírně osolnené vodě uvaříme na kostky nakrájené brambory do poloměkka, brambory by po uvaření neměly být příliš měkké, budeme je ještě vařit s ostatními ingrediencemi, aby se chutě spojily.

Do dalšího hrnce nebo na větší pánev rozpálíme olej, na kterém opražíme na středním stupni hořčičné semínko a římský kmín. Jakmile semínko začne trochu pukat a lupat a kmín pustí aroma, přidáme obě luštěniny (pokud nemáme bílou čočku, můžeme dát více půlené cizrny. Pokud nemáme půlenou cizrnu, můžeme zkusit zaměnit se žlutým chrachem. Luštěninu orestujeme do mírně hnědavé barvy, což může trvat několik minut. Poté přidáme hing, kari listy, cibuli a čili papričky, sušené čili nebo čili semínka. Opět restujeme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme zázvor a opět restujeme několik vteřin. Přidáme kurkumu a brambory a sůl, přidáme trochu vody, abychom nerestovali úplně nasucho, a opět restujeme několik minut, dokud brambory nenasáknou vodu. Brambory můžeme trochu pomačkat. Důkladně promícháme, ať se veškeré ingredience důkladně spojí. Nakonec přidáme lístky koriandru a pak už jen na chvíli necháme projít varem. Podáváme s jihoindickou palačinkou dosou, kterou ale můžeme zaměnit za indický pšeničný chléb poori nebo chapatti, nebo někteří Indové si touto směsí plní sandviče na svačinu. Zkrátka…fantazii se meze nekladou. Samotnou masalu dosu pak výborně doplní nějaké čatní, např. rajčatovo cibulové.

 

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ