Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

B. Nikodéma 4477/11
708 00 Ostrava
tel: +420 777 861 708
napište nám
IČO 03816028
Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku

29. 11. 2017

Proč používat přepuštěné máslo?

Možná jste už slyšeli o přepuštěném másle nebo také ghí, ale měli jste pochybnosti, zda vůbec za zkoušku stojí. Přepuštěné máslo se nejenže hojně využívá v indické kuchyni, ale dokonce jej využívaly naše prababičky, a to už ví málokdo.

Co je vlastně přepuštěné máslo? Jak již název napovídá, jedná se o produkt z másla, který vzniká jejím vařením po určitou dobu. Při tomto procesu vaření se odpaří voda a máselné bílkoviny, takže nakonec zůstane téměř 100% čistý tuk. A právě tímto procesem máslo získává naprosto odlišné, zato úžasné schopnosti. Jaké to jsou?

  1. Tak prvně přepuštěné máslo takto vydrží mnohem delší dobu. Mimo lednici se může skladovat po dobu pár týdnů, v lednici vydrží měsíce, podle některých zdrojů dokonce napořád.
  2. Máslo získá vařením neodolatelnou oříškovou chuť a vůni.
  3. Je mnohem zdravější. Proč?
  • vysoký stupeň přepálení, a to až 250 stupňů celsia. Tudíž je naprosto ideální na smažení, kdy se smažené jídlo nepřepaluje.
  • Je mnohem stravitelnější, a to díky tomu, že neobsahuje laktózu, takže přepuštěné máslo mohou bez obav i lidé s nesnášenlivosti laktózy.
  • Obsahuje vitamíny A, D a K2. Podle jednoho zdroje jedna polévková lžíce tohoto másla obsahuje 15 % denní doporučené dávky vitamínu A.
  • Ayurvédou - tradiční indickou medicínou je považováno za léčivé, protože údajně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Navíc se v ayurvédě používá při masážích, protože pomáhá lépe vstřebat do svalů bylinné oleje.

Tak co, přesvědčil Vás tento článek? U nás si můžete přepopuštěné máslo dopřát v několika gramážích a od dvou výrobců. Indické ghee Heera nebo přepuštěné máslo české výroby a z českých zdrojů od Českého ghíčka.