Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

B. Nikodéma 4477/11
708 00 Ostrava
tel: +420 777 861 708
napište nám
IČO 03816028
Fyzická osoba zapsaná v živnostenském rejstříku

09. 01. 2018

Základní recept na cizrnu po indicku/Channa masala

Channa masala je pro Indy především street food, podávané většinou s chlebovou plackou bhatura. Ale dělává se často i doma a jde výborně i s dalšími přílohami, jako je obdoba bhatury chléb poori (na obrázku), nebo s čapatím a rýží. Existuje spousta receptů, každý stát a i každá rodina má jiný, velmi se používá celá řada celého koření. Já používám tento základní recept za použití pouze mletého koření a občas si k ní dávám jako odlehčující doplněk nějaké zeleninové jídlo, jako např. špenát po indicku (na obrázku).

 

Ingredience na cca 4 porce:

Cizrna namočená přes noc - 250 g (uvedená váha za sucha), může být jak klasická bílá, tak hnědá nebo půlená,

rajčatové pyré připravené ze dvou středně velkých rajčat,

cibule - 1 menší,

utřený česnek - 3 stroužky (případně sušený),

zázvor - 1 asi půlcentimetrové kolečko (případně sušený),

kurkuma - 1 vrchovatá lžička,

koriandr mletý - 1 lžička,

čili prášek - 1/3 lžičky,

garam masala - 1/3 lžičky,

špetka hingu,

mango prášek - 1/2 lžičky (lze nahradit citronovou šťávou nebo se může vynechat),

olej nebo ghee - 2 - 4 lžíce,

sůl dle chuti.

 

Postup:

Dopředu namočenou cizrnu dáme vařit v osolené vodě dle návodu k danému typu cizrny, případně v talkovém hrnci na asi 30 až 40 minut. Po dovaření cizrny dáme do jiného hrnce na tuku zpěnit na kostky nakrájenou cibuli, jakmile cibule zesklovatí, přidáme utřený česnek a nastrouhaný zázvor a po chvilce jedno po druhém všechno mleté koření, chvíli restujeme a přidáme rajčatové pyré. Osolíme a vaříme několik minut. Přidáme do uvařené cizrny a několik minut povaříme, aby se ingrediance spojily. Podáváme s chlebem bhaturou, poori nebo čapatí nebo rýží basmati.